Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
06.05.2010  

Razpisan referendum o arbitražnem sporazumu med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško

 

Državljane Republike Slovenije živeče na Slovaškem obveščamo, da je Državni zbor RS razpisal naknadni zakonodajni referendum o Zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške.

Referendum bo potekal v nedeljo, 6. junija 2010. Glasovanje bo možno tudi na Veleposlaništvu RS v Bratislavi. Volišče bo odprto med 9.00 in 17.00 uro.

Državljani RS, ki imajo na Slovaškem urejeno stalno prebivališče (izseljenci) bodo vpisani v posebni volilni imenik in bodo lahko glasovali na veleposlaništvu. Glasovali bodo lahko tudi po pošti, če bodo v času referenduma v domovini pa tudi na volišču v Republiki Sloveniji. Izseljenci morajo zahtevo za glasovanje po pošti ali na volišču v Republiki Sloveniji pravočasno poslati Državni volilni komisiji. Glasovnice in volilne karte za glasovanje namreč tokrat ne bodo dobili neposredno na naslov v tujini. Rok za oddajo zahteve za glasovanje po pošti je 22. maj 2010! Rok za oddajo zahteve za glasovanje na volišču v RS je 3. junij 2010!

Državljani s stalnim prebivališčem v RS, ki na Slovaškem bivajo začasno (zdomci) in državljani, ki se bodo v času referenduma nahajali na Slovaškem in bi se radi udeležili referenduma, morajo to pravočasno sporočiti Državni volilni komisiji. Na podlagi zahteve bodo vpisani v seznam volilcev, ki želijo glasovati na veleposlaništvu oziroma želijo glasovati po pošti. Rok za oddajo zahteve za glasovanje na veleposlaništvu oziroma po pošti je 22. maj 2010! 

Odlok o razpisu referenduma, besedilo arbitražnega sporazuma in splošne informacije v zvezi z izvedbo referenduma so na voljo na spletni strani Državne volilne komisije (www.dvk.gov.si). Na spletni strani DVK so na voljo tudi obrazci za oddajo zahteve za glasovanje po pošti, za glasovanje na veleposlaništvu in za glasovanje na volišču v RS. Izpolnjene in podpisane obrazce je do zgoraj navedenih rokov potrebno poslati na naslov Državne volilne komisije: Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, na elektronski naslov: rvk(at)gov.si ali na faks št. 00 386 1 4331 269.

Za dodatna pojasnila se lahko kadarkoli obrnete tudi na veleposlaništvo.