Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
02.06.2010  

Od junija na Slovaškem obvezno Evropsko poročilo o nesreči

Od 1. junija 2010 je na Slovaškem del obvezne opreme vozil tudi obrazec "Evropsko poročilo o nesreči". Tega morajo v primeru manjših nesreč udeleženci izpolniti, podpisati in posredovati svoji zavarovalnici.

Od spremembe predpisov leta 2009 je policijo treba klicati le v primeru, da pri nesreči pride do poškodb oseb, javnega premoženja ali onesnaženja okolja, oziroma če je ocenjena škoda višja od približno 4.000 EUR. Prihod policije je potreben tudi v primeru, da je bil kateri izmed udeležencev pod vplivom alkohola, ali če se udeleženci ne morajo dogovoriti o tem, kdo je nesrečo povzročil. Ostale dogodke policija smatra za škodne primere, ki jih udeleženci lahko rešijo sami z zavarovalnicami.

Slovaška policija je še sporočila, da ne bo posebej preverjala, ali imajo vozniki obrazec v vozilu. Če ga ne bodo imeli, jim tudi ne grozi nobena kazen. Kljub temu vsem voznikom priporočamo, da imajo obrazec pri sebi. S tem se v primeru nesreče lahko izognejo morebitnim kasnejšim težavam pri povračilu škode.