Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
08.01.2010  

Težave zaradi uvajanja e-cestninjenja

Zaradi uvajanja sistema satelitskega cestninjenja na Slovaškem so od 1. januarja letos na nekaterih mejnih prehodih nastajale do 10 kilometrov dolge kolone tovornjakov, vozniki pa so na registracijo v sistem čakali več ur. Situacija se trenutno izboljšuje.

Situacija je bila najbolj kritična na mejnem prehodu Svrčinovec–Mosty u Jablunkova (CZ), kjer je bila kolona tovornjakov 4. januarja dolga 10 kilometrov, nekateri vozniki pa so čakali tudi več kot 24 ur. 7-kilometrska kolona je 5. januarja nastala tudi na mejnem prehodu Bratislava-Rusovce–Rajka (H), na mejnem prehodu Trstená–Chyzne (PL) so morali vozniki več ur čakati na mrazu. Do 12 ur so čakali tudi vozniki na mejnem prehodu Vyšný Komárnik–Barwinek (PL). 7. januarja so se začele kolone ustvarjati tudi na mejnem prehodu Brodské-Břeclav (CZ), kjer so vozniki čakali do 9 ur, a se je kasneje čakalna doba znižala na dobro uro.

Pojavljajo se tudi različne druge težave povezane s cestninjenjem. Prevozniki velikokrat ne vedo, koliko dejansko za prevoženo pot plačujejo, težave so tudi z izračuni cestnine preko kalkulatorja na spletni strani www.emyto.sk, ki v določenih primerih niso natančni. Težave povzroča tudi dejstvo, da cestninske ceste niso označene s posebnimi prometnimi znaki in da se cestnina zaračunava po odsekih.

Nezadovoljni avtoprevozniki od 7. januarja zjutraj blokirajo eno izmed glavnih vpadnic v Bratislavo (Rožňavská ulica). Nekaj voznikov je poskusilo blokirati tudi bratislavsko obvoznico, a jim je to policija preprečila. Prevozniki so v Bratislavi delno blokirali tudi nekaj drugih cest, zaradi gostega prometa pa so zastoji nastajali tudi na cestah, ki niso bile blokirane. Vozniki tovornjakov so danes s protestom začeli tudi v Košicah. Tam sicer cest ne blokirajo, s počasno vožnjo pa približno 60 tovornjakov po mestu povzroča prometne zastoje. Avtoprevozniki proteste napovedujejo tudi v Popradu, Nitri in Banski Bystrici, novi tovornjaki pa so usmerjeni tudi proti Bratislavi, a jih policija zadržuje na počivališčih in bencinskih črpalkah. Zato ni izključeno, da se bodo protesti avtoprevoznikov v prihodnjih dneh še zaostrili.