Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
28.03.2011  

Literarni večer z Goranom Vojnovićem


V ponedeljek 21. marca smo imeli na Veleposlaništvu možnost spoznati enega od najbolj popularnih sodobnih slovenskih režiserjev in pisateljev mlade generacije Gorana Vojnovića. Literarni večer, ki ga je organiziralo Veleposlaništvo v sodelovanju z Lektoratom slovenskega jezika Filozofske fakultete UK v Bratislavi in slovensko založbo Beletrina, je doživel velik odziv, o čemer je pričala skoraj do zadnjega mesta zapolnjena Galerija Veleposlaništva.
 
V pogovoru z avtorjem, ki ga je vodila lektorica slovenskega jezika Saša Vojtechová-Poklač, in tolmačila Kristína Potočňáková, nam je Goran Vojnović priblížal svoje režisersko delo, predvsem pa njegov prvi celovečerni film Piran - Pirano, ki je prejel že nekaj nagrad. Samo po sebi razumljivo je, da je avtor predstavil tudi  svojo zaenkrat najbolj uspešno knjigo Čefurji raus!. Odlomke iz knjige so prevedli v slovaščino in predstavili sedanji in bivši študenti slovenskega jezika. Izbrane dele knjige je prebral tudi sam avtor.

Literarni večer je imel tudi jezikoslovni in etnološki podton. Avtor v svoji knjigi namreč ne uporablja knjižnega jezika, temveč specifični pogovorni jezik izbrane skupine prebivalstva, ki je z vidika leksike nedvomno zanimiv. Z etnološkega vidika so imeli obiskovalci literarnega večera možnost seznaniti se s stereotipi in življenjem več narodnosti v Sloveniji, predvsem v glavnem mestu Ljubljani in obalnem mestu Piran.

O tem, da je bilo za večer veliko zanimanje, priča tudi raznolik profil občinstva. Poleg sedanjih in bivših študentov slovenskega jezika so se večera udeležili tudi nekateri Slovenci, živeči na Slovaškem, strokovnjaki s področja humanističnih znanosti in številna skupina slovakistov z Univerze v Ljubljani.

(foto: A. Velički)