Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
05.12.2014  

Otvoritev razstave "100 let slovenske lutkovne umetnosti"

VBS je tokrat v Bratislavo pripeljalo razstavo, s katero želi slovaškemu občinstvu približati slovensko lutkarstvo. Avtorja razstave "100 let slovenske lutkovne umetnosti" sta Agata Frayer in Edi Majaron. Lutke za razstavo so prispevala slovenska lutkovna gledališča, pri razstavi pa sta sodelovala Mini teater in Unima Slovenije (Društvo slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk)

Na otvoritvi razstave, ki je potekala v četrtek, 4. decembra, je prisotne pozdravil direktor Bibiane Peter Tvrdoň, ki je poudaril, da so lutke brez dvoma zanimive za otroke in odrasle in da pričakujejo veliko zanimanje s strani javnosti.

Prisotne je pozdravila tudi veleposlanica RS Bernarda Gradišnik, ki je izpostavila odlično sodelovanje med Slovenijo in Slovaško na področju kulture. Poudarila je, da je na področju lutkarstva opazen medsebojni vpliv tudi v lutkovni umetnosti Slovaške. Prepričana je, da razstava ni zanimiva le za otroke, temveč za vse nas - v vsakemu od nas se namreč še vedno skriva otroška duša. V kratkem je predstavila tudi avtorja razstave.

Edi Majaron, violončelist, režiser, lutkar, profesor lutkarstva, dobitnik nagrade Prešernovega sklada, je udeležencem na kratko predstavil razstavo in zgodovino lutk.

Pred otvoritvijo razstave je potekala tudi gledališka predstava za otroke. Igralca José in Robert Korošec sta slovaškim otrokom predstavila lutkovno predstavo Pogumna Molly. Otroci so bili navdušeni! Igralcema je s prevodom v slovaščino pomagal lektor slovenskega jezika Miha Kragelj.

Razstavo, ki se je predstavila že na Hrvaškem, v Črni gori, na Madžarskem, v Srbiji, si je možno ogledati do konca januarja v Bibiani, Mednarodni hiši umetnosti za otroke na Panski ulici v Bratislavi.

Prisrčno vabljeni!