Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
03.03.2016  

Fotografska razstava "Red Poppy Fields" – Polja rdečega maka

2. marca je v prostorih Srednjeevropske hiše fotografije v starem mestnem jedru Bratislave potekala otvoritev fotografske razstave z naslovom "Red Poppy Fields" – Polja rdečega maka.. Razstavo, ki je nastala v sodelovanju veleposlaništva, galerije Photon, Višegrajskega sklada in bratislavske Srednjeevropske hiše fotografije, je z uvodnim nagovorom odprl direktor Srednjeevropske hiše fotografije Vaclav Macek. Veleposlanica Bernarda Gradišnik je v govoru poudarila, da je razstava rezultat sodelovanja srednjeevropskih držav ob finančni podpori Višegrajskega sklada in Kulturnega sklada RS. Poudarila je tudi, da je potrebno ohranjati v zavesti tudi tiste trenutke naše zgodovine, na katere bi najraje za vselej pozabili. Nočemo namreč, da bi se Zgodovina kar naprej ponavljala. Razstavo sta predstavila kuratorja razstave Miha Colner in Michaela Bosakova.

Razstava, ki prinaša trenutke iz zgodovine (I. svetovna vojna) s perspektive sodobnega umetnika, ki riše vzporednice med zgodovino in sedanjostjo, se je izkazala kot izjemno zanimiva, saj je naletela na odličen odziv strokovne javnosti in diplomatskega zbora, med udeleženci pa spodbudila spontano, živahno razpravo.

Razstava bo odprta do 10. aprila, dne 3. marca bo potekala, prav tako v prostorih Srednjeevropskega doma fotografije, okrogla miza kuratorjev in ustvarjalcev (avtorjev) razstave, 16. marca bosta v kinu Lumier predvajana slovenski in slovaški film na to temo, kot zadnja v sklopu spremljajočih dogodkov bo okrogla miza zgodovinarjev.Razstava se potem seli v mesto Slupsk (Poljska) in kasneje v Budimpešto.