Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
12.05.2016  

Slovenski dnevi v Trenčinu, 12.-13. maj 2016

Slovensko veleposlaništvo na Slovaškem je 12. in 13. maja v sodelovanju z mestom Trenčin in drugimi regionalnimi partnerji pripravilo sklop dogodkov pod naslovom Slovenski dnevi v Trenčinu. Po uspešni lanskoletni premieri v Košicah je bila letos predstavljena vrsta različnih kulturnih, gospodarskih in promocijskih dogodkov v Trenčinu, mestu ob reki Vah, dobrih 100 km SV od Bratislave.

Slovenski dnevi so se začeli s Slovensko-slovaškim poslovnim forumom, na katerem so se predstavniki slovenskih podjetij srečali s potencialnimi slovaškimi partnerji iz regije. Forum je odprla veleposlanica Bernarda Gradišnik in spodbudila prisotne k navezavi dobrih poslovnih kontaktov.

Popoldan je v mestni knjižnici potekalo predavanje o Barbari Celjski, ki povezuje Trenčin s Slovenijo, zvečer pa je bila na Trenčinskem gradu - natančneje v palači, kjer je Barbara Celjska dlje časa prebivala - slovesno odprta razstava o slovenskem fotografu in izumitelju Janezu Puharju. Prvi dan projekta se je zaključil v Artkinu Metro s predvajanjem filma Petelinji zajtrk.

V drugem dnevu Slovenskih dni je pisateljica Lila Prap predstavila slovaški prevod njenih Dinozavrov, lektorica z Univerze v Bratislavi Saša Vojtechova Poklač pa je osnovnošolce uvedla v osnove slovenskega jezika. Istočasno se je Slovenija predstavila na regionalnem turističnem sejmu Region Tour Expo 2016 s posebno stojnico in predavanjem o naravnih in kulturnih lepotah Slovenije.

Slovenski dnevi v Trenčinu so se zaključili na glavnem trgu z nastopom glasbene skupine Same babe, pri čemer smo obiskovalcem na stojnicah predstavili tudi slovenske delikatese in glavne turistične znamenitosti, vinar Bojan Kobal pa je pripravil pokušino svojega vina.