Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
02.12.2011  

Otvoritev razstave Ade Poklač


Na veleposlaništvu Republike Slovenije smo na Miklavževo odprli razstavo slovenske grafične oblikovalke in fotografinje Ade Poklač. Ada Poklač, rojena v Velenju, Slovenija, je po končani Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani nadaljevala študij na Pedagoški akademiji v Ljubljani, smer likovna umetnost in zgodovina. Deluje kot ustvarjalka na področju slikarstva, fotografije, računalniške grafike in grafičnega oblikovanja. Živi in dela v Ljubljani. Avtorica se predstavlja z razstavo »Magična skrivnost liričnih podob«, v kateri slovaško javnost razvaja z zaokroženo serijo računalniških grafik.

Na slovesni otvoritvi  je uvodoma spregovoril veleposlanik Stanislav Vidovič. Avtorici grafik se je zahvalil za njeno pripravljenost, da se predstavi slovaški publiki. Kot je dejal, o ustvarjalki pred samo razstavo ni vedel veliko, s pomočjo njenih stvaritev pa je bil ustvarjen občutek, da o njej ve skoraj vse. V avtoričinih stvaritvah se odraža slika današnjega sveta, ki se giblje od popolne harmonije do organizirane blaznosti. Prav zato se v predstavljenem opusu  lahko najde vsak, ki si bo razstavo ogledal.

Ustvarjalka Ada Poklač je gostom orisala tehnike, ki jih je uporabila in umetniške vzgibe vezane na posamezno delo. Nekaj biografskih podatkov je o avtorici predstavila lektorica slovenskega jezika na slovaškem Saša Poklač Vojtechová. Recenzijo avtoričinih del, ki jo je napisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe, pa je prebrala slušateljica slovenskega jezika na Univerzi Komenskega.

Stvaritve Ade Poklač so obiskovalci sprejeli z občudovanjem. Med več kot 50 gosti otvoritve razstave so bili poleg ljubiteljev umetnosti tudi slovaški umetniški ustvarjalci in kritiki. Razstavo v prostorih veleposlaništva na Ventúrski 5 v Bratislavi si je mogoče ogledati do 15. januarja vsak delovni dan od 9.00 do 16.00 ure.

- plakat


(avtorica Ada Poklač)


(Akira Takamasu, veleposlanik Japonske, Ihab Nasr,
veleposlanik Egipta in veleposlanik Vidovič)


(udeleženci otvoritve)


(Saša Vojtechova Poklač, veleposlanik Vidovič, Ada Poklač)