Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
13.12.2011  

Slovanska božična akademija na veleposlaništvu v Bratislavi


V torek, 12. decembra 2011, je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bratislavi prvič gostilo Slovansko božično akademijo. Akademijo vsako leto organizira Katedra slovanskih filologij Filozofske fakultete Univerze Komenskega v Bratislavi. Poleg predstavitve svojega dela, je cilj akademije slovaškemu občinstvu približati tudi kulturo držav, ki imajo na katedri svoje lektorate in sicer Bolgarije, Hrvaške, Poljske, Slovenije in Srbije.

Večer, ki so se ga med drugimi udeležili tudi veleposlaniki predstavljenih držav, dekan Filozofske fakultete Univerze Komenskega in njeni prodekani, je naletel na izredno zanimanje javnosti, saj se je božične akademije udeležilo več kot 120 gostov.

Letos je bil del akademije še posebej svečan. Za prispevek k poglabljanju slovensko - slovaških odnosov in za svoje dolgoletno delovanje na Filozofski fakulteti UK je bil  z zlatim priznanjem dekana filozofske fakultete odlikovan profesor Melichar Václav. Profesor Václav je deset let deloval kot vodja lektorata slovenščine. Iz slovenskega jezika je v slovaščino prevedel množico literarnih del priznanih slovenskih pisateljev. Priznanje je gospodu profesorju izročil dekan Filozofske fakultete prof. Jaroslav Šušol osebno. V svojem govoru se je g. Václavu zahvalil za njegov življenjski  prispevek, ki ima pomembno mesto v zgodovini fakultete.

V čast profesorju Václavu je Veronika Dobríková ob spremljavi harmonike, na katero je igrala direktorica Bolgarske šole Hrista Boteva Cvetelina Genčeva, zapela pesem »Tam na vrtni gredi«. Prispevek 95. letnega profesorja Melicharja Václava k razvijanju slovensko - slovaških odnosov so v svojih uvodnih nagovorih poudarili tudi veleposlanik Republike Slovenije Stanislav Vidovič, vodja Katedre slovanskih filologij Mária Dobríková in lektorica slovenskega jezika Saša Vojtechová Poklač.

Program Slovanske božične akademije so pripravili študenti posameznih lektoratov pod vodstvom svojih lektorjev. Prisotnim so bili božični običaji posameznih držav predstavljeni  z branjem božičnih tekstov, petjem božičnih pesmi in igranjem božične glasbe. Za zaključek je študentka polonistike na violini zaigrala Slovanski ples Antonína Dvořáka.

Prijeten večer se je zaključil s sprejemom, na katerem so imeli obiskovalci možnost poizkusiti jedi in vina, ki so jih prispevali predstavniki vseh zbranih držav.


(občinstvo)


(profesor Melichar Václav in dekan Filozofske fakultete Univerze Komenskega prof. Jaroslav Šušol, veleposlanik mag. Stanislav Vidovič)


(Veronika Dobríková, Cvetelina Genčeva)


(študenti Lektorata za bolgarski jezik)


(študenti Lektorata za hrvaški jezik)


(študenti Lektorata za slovenski jezik)


(študenti Lektorata za srbski jezik)


(študenti Lektorata za poljski jezik)


(sprejem)