Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
07.02.2012  

Opozorilo državljanom RS o poteku veljavnosti osebnih dokumentov


Državljane Republike Slovenije opozarjamo, da v letu 2012 poteče veljavnost večjemu številu osebnih izkaznic in potnih listov. Zaradi pričakovanega povečanega števila vlog se čakalna doba za izdajo novih dokumentov lahko podaljša. Predlagamo, da imetniki omenjenih dokumentov preverijo rok izteka veljavnosti in pravočasno poskrbijo za njihovo zamenjavo. Vlogo za izdajo nove osebne izkaznice je potrebno oddati na pristojni upravni enoti v RS (DKP teh vlog zaenkrat ne sprejema), vlogo za nov potni list pa se lahko odda tudi na diplomatsko konzularnem predstavništvu.

V zvezi s tem želimo pojasniti, da je konzularna taksa za izdajo novega potnega lista preko diplomatsko konzularnega predstavništva višja od upravne takse, ki se plača na upravni enoti. Taksa za izdajo navadnega potnega lista (32 strani) z 10 letno veljavnostjo tako znaša 115,00 EUR (v kar so všteti dodatni manipulativni stroški zaradi dostave potnega lista na DKP prek DHL ipd.).

Podrobnejše informacije v zvezi z zamenjavo potovalnih dokumentov ter pogoji in postopkom izdaje na DKP so na voljo na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve in na naši spletni strani v razdelku Konzularne zadeve.

V primeru dodatnih vprašanj se državljani v času uradnih ur lahko obrnejo tudi na veleposlaništvo.