Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
07.02.2012  

Otvoritev razstave "Barvno dvoglasje"


V počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki ga Slovenci vsako leto praznujemo 8. februarja, je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bratislavi pripravilo razstavo z naslovom »Barvno dvoglasje«, na kateri se predstavljata znana slovenska slikarka Irena Polanec in znana slovaška slikarka Jarmila Veľka.

Razstava »Barvno dvoglasje« je le delček obsežnega ustvarjalnega opusa obeh avtoric, ki se lahko pohvalita z velikim številom samostojnih razstav doma in v tujini pa tudi z množico priznanih nagrad za svoje ustvarjanje.

Irena Polanec je nedvomno ena izmed najbolj znanih slovenskih in obenem tudi francoskih slikark, saj je dolga leta delovala v Parizu. Tam je bila za svoje ustvarjanje, med ostalim,  nagrajena tudi z nagradami Sodobni umetnik, zlato medaljo Grand prix, Zlata podoba in mnogimi drugimi. Francosko združenje Sociéte des Artistes Français jo je sprejelo za stalno članico. Med pomembnejše slovenske nagrade, ki jih je prejela, brez dvoma sodi nagrada Slovenka leta 1997. V okviru tokratne razstave »Barvno dvoglasje« se Irena Polanec predstavlja s slikami iz znanega ciklusa »Eva«. Inspiracija za ta cikel so za avtorico, kot se je izrazila v intervjuju za Slovaško televizijo, ženske figure. »Eve« Irene Polanec so nastale na začetku skoraj dvajsetletnega bivanja v Franciji, kjer je avtorico navdahnila emancipacija tamkajšnjih žensk. Cikel »Eva« pritegne predvsem z bogastvom barv ženskih podob v čudovitih individualno oblikovanih okvirjih.

Jarmila Veľká je slovaški slikarski sferi dobro znana. Absolventka Akademije umetnosti v poljskem Krakovu se posveča predvsem komornemu slikarstvu in ilustracijam za otroke. Poleg množice samostojnih razstav je sodelovala tudi z različnimi slovanskimi instituti in organizacijami. Predstavljeni izbor olj iz različnih obdobij ustvarjanja odraža avtoričino strast do barv in resne glasbe. Na slikah je čutiti atmosfero preteklosti, ki je elegantno prenesena v sodobnost.

Na otvoritvi, ki je v galeriji veleposlaništva Republike Slovenije v Bratislavi  potekala 6. februarja, je navzoče uvodoma pozdravil veleposlanik Stanislav Vidovič, ki je izrazil zadovoljstvo nad skupno razstavo obeh umetnic, kar je po njegovem mnenju še en dokaz nadstandardnih odnosov med Slovenijo in Slovaško.

Kurator razstave, umetnostni zgodovinar in pisatelj Vlado Tomčík se je poglobil v zgodovino in obiskovalcem približal vzajemne vzporednice med slovensko in slovaško kulturo. Večer so popestrile tudi priložnostne pesmi posvečene obema avtoricama, ki jih je recitiral Erik Ondrejička, znani slovaški pesnik.

Ob zaključku otvoritve razstave sta prisotne nagovorili tudi Jarmila Veľká in Irena Polanec, ki sta se zahvalili navzočim gostom in tudi veleposlaniku Stanislavu Vidoviču za zamisel in možnost, da se predstavita na skupni razstavi.

Gostom večera se je slikarka Irena Polanec posebej vtisnila v spomin z mislijo, da slike podirajo vse jezikovne ovire in da kljub temu, da kot slikarka, ki nastopa po celem svetu, kjer pogosto ne razumejo slovenskega jezika, vendarle odlično razumejo sporočila njenih slik.

Razstava je naletela na veliko zanimanje slovaške javnosti in Slovencev živečih na Slovaškem. Otvoritve se je udeležilo več kot sto gostov, med njimi niso manjkali znani obrazi iz kulturnega in družabnega življenja na Slovaškem pa tudi člani diplomatskega zbora.

Razstavo si je možno ogledati do 15. marca 2012, vsak delovni dan od 9.00 do 16.00.

- plakat
- zloženka(Jarmila Veľka, veleposlanik Vidovič in Irena Polanec)


(gostje)


(Jarmila Veľka in Erik Ondrejička)


(Erik Ondrejička in Irena Polanec)


(Irena Polanec in veleposlanik Vidovič)


(Vlado Tomčík, Erik Ondrejička, Jarmila Veľka, Romana
Marušková, Irena Polanec in veleposlanik Vidovič)


(gostje)


(predsednik slovaškega PEN Dr. Murín in veleposlanik Vidovič)

(foto: A. Velički)