Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
16.02.2012  

Obvestilo državljanom RS - razpis zakonodajnega referenduma o Družinskem zakoniku


Državljane Republike Slovenije, ki trajno ali začasno bivajo na Slovaškem obveščamo, da je Državni zbor RS razpisal zakonodajni referendum o Družinskem zakoniku (OdDZ). Referendum bo izveden v nedeljo 25. marca 2012.

Glasovanje bo možno tudi na Veleposlaništvu RS v Bratislavi (naslov: Ventúrska 5, 813 15 Bratislava). Volišče bo odprto med 9.00 in 17.00 uro. S seboj morate imeti osebni dokument, na podlagi katerega bo mogoče ugotoviti vašo istovetnost.

- Državljani, ki imajo na Slovaškem urejeno stalno prebivališče (izseljenci) bodo vpisani v posebni volilni imenik in bodo lahko glasovali na veleposlaništvu. Glasovali bodo lahko tudi po pošti, če bodo v času referenduma v domovini pa tudi na volišču v Republiki Sloveniji (t.im. volišče OMNIA). Izseljenci glasovnice in volilne karte ne bodo dobili neposredno na naslov v tujini, zato morajo zahtevo za glasovanje po pošti ali na volišču v Republiki Sloveniji pravočasno poslati Državni volilni komisiji (DVK). Rok za oddajo zahteve za glasovanje po pošti je 10. marec 2012! Rok za oddajo zahteve za glasovanje na volišču OMNIA v Republiki Sloveniji je 22. marec 2012!

- Državljani s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki na Slovaškem bivajo začasno (zdomci) in državljani, ki se bodo v času referenduma nahajali na Slovaškem in bi se radi udeležili referenduma, morajo to pravočasno sporočiti Državni volilni komisiji (DVK). Na podlagi zahteve bodo vpisani v seznam volilcev, ki želijo glasovati na veleposlaništvu oziroma želijo glasovati po pošti. Rok za oddajo zahteve za glasovanje na veleposlaništvu oziroma po pošti je 10. marec 2012!

Odlok o razpisu referenduma, besedilo zakona in splošne informacije v zvezi z izvedbo referenduma so na voljo na spletni strani Državne volilne komisije (www.dvk.gov.si). Na spletni strani DVK so na voljo tudi obrazci za oddajo zahteve za glasovanje po pošti, za glasovanje na veleposlaništvu in za glasovanje na volišču OMNIA v Republiki Sloveniji. Izpolnjene in podpisane obrazce je do zgoraj navedenih rokov potrebno poslati na naslov Državne volilne komisije: Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, na elektronski naslov: gp.dvk(at)dvk-rs.si ali na faks št. 00 386 1 4331 269. Obrazci so na voljo tudi tu:

- obrazec za izseljence

- obrazec za izseljence - OMNIA

- obrazec za zdomce

- splošna informacija za izseljence

Na veleposlaništvu bodo pred referendumom razgrnjeni volilni imeniki. V času razgrnitve volilnih imenikov imajo volivci pravico do vpogleda v volilni imenik in pravico podati zahtevek za popravo podatkov v volilnem imeniku.

Za dodatna pojasnila se lahko kadarkoli obrnete na veleposlaništvo.