Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
23.10.2009  

Literarni večer na veleposlaništvu - 22. oktober 2009

Dekan Filozofske fakultete Univerze Komenskega v Bratislavi g. Eliáš, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani g. Valentin Bucik in veleposlanik RS v Bratislavi g. Vidovič; v ozadju prof. Dudok

Lektorica slovenskega jezika Saša Poklač Vojtechová in avtor Klemen Pisk

Prevajalki Kristína Potočňáková in Terézia Benejová

V prostorih Veleposlaništva RS v Bratislavi je v četrtek, 22. oktobra 2009, potekal literarni večer s slovenskim pisateljem, pesnikom, glasbenikom in prevajalcem Klemnom Piskom. V okviru literarnega večera je bila predstavljena Piskova dvojezična knjiga Puščavnik in volk, v kateri so predstavljena avtorjeva izvirna dela in njihov prevod v slovaščino. Pri prevodih so pod mentorskim vodstvom lektorice Saše Poklač Vojtechove sodelovali študenti Lektorata slovenskega jezika na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega v Bratislavi.

Na literarnem večeru smo poslušali avtorjeva dela v slovenščini in slovaščini. Klemen Pisk je literarni večer popestril tudi z glasbo, z lektorico Sašo Poklač Vojtechovo pa sta se pogovarjala o njegovih ustvarjalnih obdobjih in o navdihih za njegova dela.

Dogodka se je udeležilo približno 60 ljudi, med drugim tudi dekan Filozofske fakultete Univerze Komenskega v Bratislavi g. Anton Eliáš, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani g. Valentin Bucik, direktor Zavarovalnice Triglav na Slovaškem g. Igor Horvat, predstojnica Katedre za slovanske filologije na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega ga. Marta Pančíková, predstojnica Oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Boža Krakar Vogel, predstavniki Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik ter centra za slovaščino kot drugi/tuji jezik Studia Academica Slovaca ter drugi udeleženci konference in študenti.

Literarni večer je bil eden izmed dogodkov v sklopu tedna slovenske kulture, ki je potekal ob 90. obletnici ustanovitve Univerze Komenskega in Univerze v Ljubljani. V okviru tega je imel veleposlanik RS v Bratislavi mag. Stanislav Vidovič 19. oktobra tudi predavanje na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega na temo »Razpad Jugoslavije in posledice za Slovenijo«. Predavanje veleposlanika Vidoviča je spremljalo okoli 30 študentk in študentov različnih usmeritev in nekaj profesorjev Univerze Komenskega, po predavanju pa se je razvila živahna razprava.

Veleposlanik Vidovič se je 22. oktobra 2009 udeležil tudi otvoritve dvodnevne mednarodne znanstvene konference, ki jo je organiziral Lektorat slovenskega jezika na Katedri slovanskih filologij Filozofske fakultete Univerze Komenskega v sodelovanjem z Veleposlaništvom RS v Bratislavi in Zavarovalnico Triglav. V svojem govoru je orisal stične točke v zgodovini slovenskega in slovaškega naroda, poudaril je veliko vlogo slovaških izobraževalnih ustanov v procesu nastajanja slovenskega izobraženstva ter prispevek slovenskih izobražencev k utrjevanju slovaške narodne identitete. Obema univerzama zaželel veliko uspehov in zagotovil, da si bo Veleposlaništvo tudi v prihodnje prizadevalo za utrjevanje in razvoj izjemno uspešnih dvostranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Slovaško republiko.

Dekan Filozofske fakultete Univerze Komenskega v Bratislavi g. Eliáš, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani g. Valentin Bucik in veleposlanik RS v Bratislavi g. Vidovič; v ozadju prof. Dudok (Foto: Aljaž Velički)

Lektorica slovenskega jezika Saša Poklač Vojtechová in avtor Klemen Pisk (Foto: Aljaž Velički)

Prevajalki Kristína Potočňáková in Terézia Benejová (Foto: Aljaž Velički)

Del udeležencev prireditve (Foto: Aljaž Velički)