Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
13.11.2009  

Gostovanje SNG Drame Ljubljana v Bratislavi – četrtek, 12. november 2009

V okviru projekta "Slovaško narodno gledališče in njegovi prijatelji (SND a jeho priatelia)" je 12. novembra 2009 v Bratislavi gostovalo SNG Drama Ljubljana s predstavo "Niha ura tiha". Predstava je v Bratislavi naletela na zelo dober odziv, saj se je je udeležilo več kot 450 ljudi.

Po predstavi je veleposlaništvo RS v Bratislavi organiziralo sprejem, na katerem so spregovorili direktor SNG Drama Ljubljana gospod Ivo Ban, direktor Drame Slovaškega narodnega gledališča gospod Štefan Bučko in veleposlanik mag. Stanislav Vidovič.

Direktor Drame Slovaškega narodnega gledališča Štefan Bučko je v svojem nagovoru izrazil veliko zadovoljstvo nad dejstvom, da so se v zadnjih letih obnovili in intenzivirali stiki med obema narodnima gledališčema. Občinstvo v Bratislavi tako lahko vsaj enkrat na leto uživa v predstavi na visokem umetniškem nivoju, v kateri nastopajo vrhunski slovenski igralci. Tako kot pred letom in pol, ko so slovenski kolegi gostovali s predstavo Edvard II., bo po njegovem mnenju tudi predstava Niha ura tiha pustila močan vtis v slovaški strokovni javnosti.

Direktor SNG Drama Ljubljana gospod Ivo Ban je visoko ocenil pomen sodelovanja med obema gledališčema, saj se s tem dodatno utrjujejo že tako zgledni odnosi med obema kulturnima prostoroma. Slovaškim gostiteljem se je zahvalil za gostoljubje in poudaril, da bi bilo s tradicijo gostovanj potrebno nadaljevati tudi v prihodnje.

Veleposlanik mag. Vidovič je v svojem govoru poudaril velik pomen kulturnega sodelovanja med državama. Izrazil je prepričanje, da predstava Niha ura tiha prinaša veliko sporočil, ki jih brez težav razume tudi slovaško občinstvo. Ekipi SNG Drama Ljubljana se je zahvalil za prihod v Bratislavo in jim čestital za odlično izvedeno predstavo.

Obiskovalci so imeli priložnost , da se srečajo tudi z avtorjem besedila predstave "Niha ura tiha" pisateljem Dragom Jančarjem ter režiserjem Eduardom Milerjem.

Fotogalerija:

Direktor SNG Drame Ljubljana Ivo Ban, avtor Drago Jančar in veleposlanik mag. Stanislav Vidovič (FOTO: Aljaž Velički)

Gostje sprejema po predstavi (FOTO: Aljaž Velički)

Veleposlanik mag. Vidovič ter direktor Drame Slovaškega narodnega gledališča Štefan Bučko (FOTO: Aljaž Velički)

Avtor Drago Jančar, režiser predstave Eduard Miler in direktor SNG Drame Ljubljana Ivo Ban (FOTO: Aljaž Velički)

Direktor SNG Drame Ljubljana Ivo Ban ter veleposlanik mag. Stanislav Vidovič (FOTO: Aljaž Velički)