Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
08.02.2010  

Polaganje venca na spominsko ploščo Prešernu na Prešernovi ulici v Bratislavi

Veleposlanik Republike Slovenije na Slovaškem mag. Stanislav Vidovič je 8. februarja 2010 skupaj z gospodom Pavlom Petrechom in s sodelavci veleposlaništva na spominsko ploščo Francetu Prešernu, ki se nahaja na Prešernovi ulici v Bratislavi, položil venec.

V dveh mesecih smo se sodelavci veleposlaništva v Bratislavi Prešerna spomnili že drugič. Ob obletnici rojstva največjega slovenskega pesnika 3. decembra je veleposlaništvo pripravilo kulturni dogodek, ki se ga je udeležilo več kot petdeset obiskovalcev.

Spominska plošča posvečena slovenskemu pesniku Francetu Prešernu je bila na stavbo Srednje strojne šole na Prešernovi ulici v Bratislavi nameščena leta 2002, glavno zaslugo za postavitev table pa ima tedanji direktor podjetja Izomat iz Nove Baňe, Ing. Pavel Petrech. Slavnostne otvoritve spominske plošče leta 2002 se je udeležila tudi tedanja slovenska veleposlanica na Slovaškem ga. Ada Filip Slivnik.

Gospod Petrech je omenjeno šolo obiskoval v 50. letih 20. stoletja, s Prešernovo ulico pa je povezana tudi poklicna kariera njegovega očeta, ki je bil prav tako dijak te šole, kasneje pa je bil po letu 1919 član skupine ministra češkoslovaške vlade za upravo Slovaške Vavra Šrobárja, ki je imela sedež v neposredni bližini Prešernove ulice.

Med razlogi za postavitev spominske plošče so bili tudi lastniški odnosi v družbi Izomat, ki je bila v letih 1999-2005 v solastništvu škofjeloške družbe Termo. Poleg poslovnih stikov so bili v tem času vzpostavljeni tudi prijateljski odnosi, ki so, kljub kasnejši spremembi lastništva, ohranjeni še danes.

Naj kot zanimivost omenimo še, da je bila Prešernova ulica, ki leži v samem centru Bratislave, po Prešernu poimenovana že leta 1919. To seveda nedvomno potrjuje, da je bil Prešeren med Slovaki že v tistem času visoko cenjen, veleposlaništvo v Bratislavi pa si bo še naprej prizadevalo, da ga slovaškim prijateljem še bolj približa.

Fotogalerija:

 

Ing. Pavel Petrech, hči Katarína Zvonárová in veleposlanik mag. Stanislav Vidovič

 

Ing. Petrech, veleposlanik mag. Vidovič in ga. Zvonárová

 

Od leve proti desni: Miha Rössler, Romana Marušková, ing. Pavel Petrech, mag. Stanislav Vidovič, Katarína Zvonárová, Michal Konrád in Saša Vojtechová Poklač 

 

Prešernova ulica se nahaja v centru Bratislave ob reki Donavi

 

Stavba srednje strojniške šole s spominsko ploščo

 

Spominska plošča posvečena Francetu Prešernu.
Slovaško besedilo se glasi "Največji slovenski pesnik, avtor državne himne"