Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
08.11.2010  

Razpisan zakonodajni referendum o Zakonu o Radioteleviziji Slovenija

 

Državljane Republike Slovenije živeče na Slovaškem obveščamo, da je Državni zbor RS razpisal zakonodajni referendum o Zakonu o Radioteleviziji Slovenija.

Referendum bo potekal v nedeljo, 12. decembra 2010. Glasovanje bo možno tudi na Veleposlaništvu RS v Bratislavi. Volišče bo odprto med 9.00 in 17.00 uro.

Državljani RS, ki imajo na Slovaškem urejeno stalno prebivališče (izseljenci) bodo vpisani v posebni volilni imenik in bodo lahko glasovali na veleposlaništvu. Glasovali bodo lahko tudi po pošti. Če bodo v času referenduma v domovini, pa tudi na volišču v Republiki Sloveniji. Izseljenci morajo zahtevo za glasovanje po pošti ali na volišču v Republiki Sloveniji pravočasno poslati Državni volilni komisiji. Glasovnice in volilne karte za glasovanje po pošti namreč ne bodo dobili neposredno na naslov v tujini, dobili bodo samo obvestilo o razpisu referenduma. Rok za oddajo zahteve za glasovanje po pošti ali na volišču v Republiki Sloveniji je 27. november 2010! Od približno 15. novembra dalje bo na veleposlaništvu razgrnjen volilni imenik državljanov RS s stalnim prebivališčem na Slovaškem. V tem času bodo imeli volivci pravico do vpogleda v volilni imenik in pravico podati zahtevek za popravo podatkov v imeniku.

Državljani s stalnim prebivališčem v RS, ki na Slovaškem bivajo začasno (zdomci) in državljani, ki se bodo v času referenduma nahajali na Slovaškem in bi se radi udeležili referenduma, morajo to pravočasno (najkasneje 15 dni pred izvedbo referenduma) sporočiti Državni volilni komisiji. Na podlagi zahteve bodo vpisani v seznam volivcev, ki želijo glasovati na veleposlaništvu oziroma želijo glasovati po pošti. Rok za oddajo zahteve za glasovanje na veleposlaništvu oziroma po pošti je 27. november 2010! 

Odlok o razpisu referenduma, besedilo Zakona o Radioteleviziji Slovenija in splošne informacije v zvezi z izvedbo referenduma so na voljo na spletni strani Državne volilne komisije (www.dvk.gov.si). Na spletni strani DVK so na voljo tudi obrazci za oddajo zahteve za glasovanje po pošti, za glasovanje na veleposlaništvu in za glasovanje na volišču v RS. Izpolnjene in podpisane obrazce je do zgoraj navedenega roka potrebno poslati na naslov Državne volilne komisije: Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, na elektronski naslov: rvk(at)gov.si ali na faks št. 00 386 1 4331 269.

Za dodatna pojasnila se lahko kadarkoli obrnete tudi na veleposlaništvo.