Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
12.03.2013  

Predstavitev knjige Mojce Ramšak: Družbeno - kulturne podobe raka dojk v Sloveniji


7. marca 2013 je na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Bratislavi potekala predstavitev slovaškega prevoda knjige Družbeno - kulturne podobe raka dojk v Sloveniji, ki jo je napisala etnologinja iz Univerze v Ljubljani, gospa Mojca Ramšak.

Pri slovaški izdaji te izredno dragocene publikacije sta sodelovala Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze Komenskega in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bratislavi. Glavni pokrovitelj izdaje je bila prva elektronska lekarna na Slovaškem Lekáreň sv. Tadeáša. Izdajo je podprla tudi Liga proti raku. Knjigo sta prevedli mladi prevajalki Mgr. Romana Marušková in Mgr. Katarina Téglassyová.

Zbrane je uvodoma nagovoril Veleposlanik Republike Slovenije na Slovaškem mag. Stanislav Vidovič in pozdravil častne goste: MUDr. Evo Siracko, direktorico Lige proti raku, avtorico knjige Mojco Ramšak, vodjo Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo UK Prof. PhDr. Marto Botíkovo, Csc., MUDr. Mária Miklošija, PhD, vodjo sekcije zdravja na Ministrstvu za zdravje SR in lastnika Lekarne sv. Tadeáša gospoda Janeza Kečlerja, ki je z  donatorskimi sredstvi odločilno pripomogel k izdaji knjige. Izdajo knjige je pospremil z željami po čim večji branosti, ki bo pripomogla k še večji osveščenosti pri zgodnjem prepoznavanju in odkrivanju raka dojke. Pripomnil je, da je pomembno zmagati tudi na področju socializacije ljudi, ki se borijo s to zahrbtno boleznijo. Knjiga naj najde mesto v javnih knjižnicah, kjer bo dosegljiva čim širšemu krogu bralcev.

Prisotne je zatem nagovorila vodja Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Prof. PhDr.Marta Botíková, Csc. Povedala je, da se je veleposlalniku ideja po prevodu  knjige v slovaški jezik porodila pred dvema letoma, ko so se na veleposlaništvu študentje srečali z gospo Mojco Ramšak. Opisala je pot od ideje do izdaje prevoda knjige, ki je na ta dan ugledala luč ˝slovaškega sveta˝ in se zahvalila veleposlaništvu, prevajalkam, lekarni sv. Tadeáša in Ligi proti raku.

Zbrane je pozdravila tudi direktorica Lige proti raku MUDr. Eva Siracka, ki je ponosno dejala, da je ta izjemna knjiga sicer majhna, vsebinsko pa zelo bogata. Poudarila je, da bolniki poleg zdravljenja potrebujejo tudi družbeno in socialno podporo.

MUDr. Mário Mikloši, PhD., vodja sekcije zdravja na Ministrstvu za zdravje SR je v nastopu uvodoma opravičil odsotnost ministrice za zdravje gospe Zuzane Zvolenske in zbranim prebral pismo, s katerim se je ministrica  zahvalila vsem, ki so sodelovali in se trudili za izdajo knjige na Slovaškem. Kot zdravnik je poudaril, da si Ministrstvo za zdravje zelo prizadeva, da bi s preventivnimi pregledi odkrivali to zahrbtno bolezen v začetni fazi.

Lektorica slovenskega jezika na Filozofski fakulteti UK gospa Mgr. Saša Vojtechová Poklač, PhD. in ena iz med prevajalk Mgr. Katarína Téglassyová sta v nadaljevanju prebrali odlomke iz knjige v originalni slovenski različici in slovaškem prevodu. Tako sta približali gostom del poslanstva te dragocene knjige.

Po slišanih odlomkih iz knjige je prisotnim spregovorila še sama avtorica gospa Mojca Ramšak, ki se je vsem, ki so prispevali k slovaški izdaji knjige, zahvalila. S spomini je segla v leto 2007, ko je postopoma začela zbirati izpovedi 66-ih slovenskih žensk, obolelih za rakom na dojki. Zavedala se je, da je tema težka, prav tako tudi raziskovanje, vendar je tem ženskam še vedno hvaležena, da so z njo delile izkušnje o najglobljih občutkih in preživljanju celotne bolezni. Zadovoljna je, ker so ljudje prepoznali globoko sporočilo knjige, ki je sestavljena iz dveh delov. V prvem so v ospredju zdravnik, diagnoza in zdravljenje, v drugem pa življenje bolnic v okolju in njihova pripravljenost spregovoriti o bolezni.

Na slovesni predstavitvi knjige je nastopil ansambel Allergo, zapela je gospa  Danica Stankovská.


dr. Eva Síracká


dr. Mojca Ramšak in prevajalka Katarína Téglassyová


Prof. Botiková


Nastop skupine Allegro


Danica Stankovská