Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
24.05.2013  

Literarni večer z Vladom Žabotom


V četrtek 16. maja 2013 se je na veleposlaništvu ponovno odvijal literarni večer. Tokrat je Bratislavo obiskal Vlado Žabot, slovenski pisatelj, novinar in avtor, katerega primerjajo tudi s Francem Kafko. Dogodka se je udeležila tudi vodja Oddelka za slovanske filologije na Univerzi Komenskega v Bratislavi dr. Mária Dobríková, ki se je iskreno razveselila velikega števila študentov, ki so si našli čas v izpitnem obdobju in prišli na literarni večer.

Po kratki predstavitvi  Vlada Žabota, ki je bil mimogrede od leta 2004 do 2007  predsednik Društva slovenskih pisateljev, je besedo prevzel pisatelj. Tema večera je bila slovenska in slovanska mitologija. Na prijeten način je predstavil dva osnovna slovanska mita: Sveti boj in Sveto poroko.

Pogovor s pisateljem je moderirala lektorica gospa Vojtechová Poklač, tolmačila je gospa Svetlana Luhová. V pogovoru je pisatelj spregovoril o svojih najpomembnejših delih, ki so mnoga prepletena in povezana s Prlekijo in slovenskim Prekmurjem. Odlomke iz romana Volčje noči je kljub Žabotovemu zahtevnemu jeziku v slovaški jezik prevedla študentka Mária Nikolaová, odlomke iz romana je prebrala Terézia Benejová. Prav tako je pogovor tekel tudi o romanu Sukub, ki se za pisatelja netradicionalno dogaja v urbanem okolju.

Moderatorka je tudi spomnila, da je Vlado Žabot za svoj roman Pastorala prejel najvišje slovenske priznanje – nagrado Prešernovega sklada in za roman Volčje noči je prejel Kresnikovo nagrado za najboljši roman leta.

Dogodek se je končal s diskusijo med gosti in pisateljem, ter se v prijetni atmosferi nadaljeval s pogostitvijo v prostorih veleposlaništva.